Creatives

Panda van Proosdij – Artistiek leider

img_2333small
Panda van Proosdij heeft haar opleiding gevolgd aan de Rotterdamse Dansacademie. Daarbij heeft ze verschillende theatercursussen gevolgd o.a. in New York, Wiesbaden en Azzano (Italië).

Panda regisseert en choreografeert theaterstukken en is de bedenker van ‘choireography‘, staging en beweging voor koren. In 2014 mocht ze een award  voor “Beste Regie” en in 2016 een award voor “Beste Choreografie” in ontvangst nemen tijdens de uitreiking van de AMA’s in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Daarnaast heeft ze de ‘Snelkookoperette’ ontwikkeld. Een vorm waarin operette een nieuw leven wordt in geblazen door met jonge mensen in een zeer korte tijd met minimale middelen tot een eigentijdse, eigenwijze productie te komen. Carmina Ludicra (Nijmegen) en ASPK (Amsterdam)

Tevens was ze dansdocent, choreograaf en regisseur bij Codarts voor diverse producties en showcases (‘A New Brain’, ‘A Nightmare Before Christmas’, ‘The Wild Party’, ‘High Potentials’, ‘Eend/Dood/Tulp’, ‘Company’) en choreografe voor o.a. ‘Adele’ met Paul Groot en Sanne Wallis – de Vries en ‘Het Grote Geluk’ van het M-Lab.

Panda heeft de filosofie “Voice & Physique” ontwikkeld. Deze filosofie gaat over het ondersteunen van de stem door het creëren van een goed fysiek bewustzijn en een manier om beweging te laten bijdragen aan de kwaliteit van zingen. In april 2014 is haar boek “Voice & Physique” gepubliceerd.

Ze geeft masterclasses en workshops “Voice & Physique” aan koren, dirigenten en instrumentalisten in binnen – en buitenland. Ook begeleidt ze als bewegingscoach en regisseur vanuit haar methode sinds 2006 regelmatig het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Kinderkoor o.l.v. Wilma ten Wolde.

Met het Aarhus Pigekor en dirigente Helle Høyer Vedel(DK) is ze in 2014 wereldkampioen geworden met een programma waarbij stem en beweging elkaar ondersteunen (The World Choir Games, Riga). In 2015 maakte ze wederom de choireography voor het Aarhus Pigekor en won daarmee de Silver Rose Bowl bij “Let the Peoples Sing” in München met hun nieuwe programma.

Als docent/workshopleider (specialisatie musical + Voice & Physique) is Panda betrokken bij diverse Europese festivals van o.a. Europa Cantat (Mainz 2006, Utrecht 2009, Turijn 2012, Bonn 2008 +2010, Pärnu/Estland 2011, Bergen 2014, Pécs/Hungary 2015, Lyon 2017) AMJ Eurotreff (Wolfenbüttel 2007, 2017), 48 Festival Internacional de Cant Coral( Barcelona 2013), Choralies (Vaison La Romaine 2016).

 

Mervyn Groot – Muzikaal leider/ Arrangeur/ Percussionist

mervyn_groot-fotograaf-links-onder
Mervyn Groot, geboren 1989, begon zijn carrière als slagwerker op acht-jarige leeftijd. Hij studeerde Klassiek Slagwerk van 2007 tot 2013 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn Bachelor en Master voltooide. Daarna heeft hij een tweede Master gedaan aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt, deze keer in de richting Moderne Muziek.

Mervyn Groot is een van de oprichters van het TenToon Ensemble en Ensemble One.Five en was ook lid van de Internationale Ensemble Moderne Academie in Frankfurt, de Ligeti Academy van het ASKO|Schönberg Ensemble, het Atlas Ensemble en het jongNBE.
In deze academies en ensembles ontdekte hij een grote liefde voor moderne muziek en werd hij uitgenodigd mee te spelen in projecten van het Ensemble Moderne uit Frankfurt, het ASKO|Schönberg Ensemble en het Nieuw Ensemble. Verder speelde hij o.a. mee bij het Orkest van de 18e Eeuw en het Nederlands Blazers Ensemble.
Hij won prijzen met z’n eigen ensembles bij het Karlsruher Wettbewerb für Interpretation zeitgenössischer Musik en de ‘On Wings’ competitie voor blazers en slagwerk in Groningen.

Mervyn was altijd zeer geïnteresseerd in compositie en naast vele premières en compositie opdrachten schrijft hij zelf ook werken voor solo slagwerk, blaas ensembles en muziektheater voorstellingen.

Hij werkt graag samen met andere kunstdisciplines. Zo heeft hij jaren samengewerkt met het choreografie en dans-duo MoHa van Alice Pons en Olivia Reschofsky. Sinds januari 2013 is Mervyn lid van het Kameroperahuis, een collectief van muziektheatermakers en -uitvoerenden, waarmee hij verschillende voorstellingen heeft gegeven op o.a. Oerol, de Rotterdamse Operadagen en het Stadsfestival Zwolle.

In het voorjaar van 2016 heeft hij als eerste muzikant een Meisterhausresidenz in het befaamde Bauhaus in Dessau en speelt hij drie concerten in het Kurt Weill Fest 2016.

 

Hans Cassa – Arrangeur / Repetitor

dsc_0391v2
Hans Cassa is afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium in 1992 als uitvoerend en docerend musicus. Tegenwoordig draagt de school de naam Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam en sinds september 2014 is hij daar hoofd van de afdeling Muziektheater.

Al gedurende zijn studie was hij betrokken bij diverse producties. Zo zong hij bij de jazz improvisatiegroep Tamam en het a capella kwartet The Oom Maw.
Daarna zong hij bij Montezuma’s Revenge in de programma’s The Third Act and Blind Man’s Dream. De a capella popgroep bespeelde naast het Nederlandse theatercircuit ook de podia van België en Duitsland.
Hij verliet de groep in 1993 om in 2000 terug te keren en nog vier shows met de groep te maken, waaronder de bejubelde shows Pop Art en De Montezuma Code. Het speelgebied had zich inmiddels uitgebreid naar Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk en Montezuma stond in september 2006 een maand lang op het Fringe Festival in Edinburgh.

In de tussenliggende jaren speelde en zong Hans in de musicals Cats van Carré theaterproducties en My Fair Lady, Evita en Joe, de musical geproduceerd door Joop van den Ende theaterproducties.
Ook toerde hij een seizoen lang met Robert Long, als backing vocalist.

In het najaar van 2011 speelde Hans wederom bij Montezuma’s Revenge in het programma Montezuma’s Revenge Strikes Back, waarmee de terugkeer van de groep een feit werd. In 2013 volgde nog het programma Run.

Verder is hij actief met het vertalen van tekenfilms voor televisie en bioscoop, studiowerk, het arrangeren voor a capella groepen in binnen- en buitenland en het geven van workshops.

 

Daan Smits – Vocal coach / Repetitor

img_2150bw
Na het winnen van het Christina Deutekom Junior Concours in 2005 in Rotterdam volgde Daan zijn opleiding bij Codarts, afdeling Muziektheater, waar hij zanglessen kreeg van o.a. Alberto ter Doest en Antoinette Kouwenberg en workshops van Paul Eenens, Pia Douwes en Carola Arons.

Na zijn opleiding volgde hij zanglessen bij Edward Hoepelman.

Daan speelde in verschillende producties als musical performer, zoals: Spijt, Nijntje viert feest, Onder de groene hemel, Van katoen en nu en Soldaat van Oranje.

Hij is medeoprichter van Universal Voice Master Teacher en geeft les in zijn privé praktijk in zangtechniek, spraak en auditietraining.

Sinds 2016 geeft hij Hoofdvak Zang bij Song & Dance in Zwolle.

Daarnaast werkte Daan als muzikaal leider en/of zangcoach bij Chez Brood, In de ban van Broadway, Petticoat (de TV serie) en diverse amateurproducties.